Bake&Sweet 4-2019

4 4 2019/04 (100) t ec h no l o g i e i u r z ądz e n i a Robot 500 firmy Vemag pozwala na pracę z różnymi ciastami o różnej zawartości wody - od TA 140 do TA 220. ną zmianę ustawień maszyny i dopasowanie wagi kęsów do wybranej receptury. W uzyskiwaniu precyzji pomaga Voluminator kontrolujący ilość przeznaczonego do podziału ciasta. Bardzo ważną rolę odgrywa także kompensator ciśnienia, który minimalizuje ryzyko nadmiernego ściskania ciasta podczas podziału, a tym samym zapewnia jego delikat- ną obróbkę. Kras Cassetta wyróżnia się także motoreduktorem z au- tomatycznym smarowaniem, który w przeciwieństwie do rozwiązań z przekładniami łańcuchowymi jest bezawaryjny i bezobsługowy, a po skończonej pracy maszyna zatrzymuje się w pozycji „do czyszczenia”. Vemag Z dzieleniem bardzo luźnego ciasta świetni radzi sobie także dzielarka Robot 500 - najmniejsza z tego typu maszyn niemieckiej firmy Vemag. Dodajmy, że jest ona produkowana nieprzerwanie od 1982 r., zaś wpiekarnictwie stosowana jest od roku1987. Dzięki swoimniewielkim gabarytom i jednocześnie dużymmożliwościom (dzielenie ciasta od TA 140 do 220) dzielarka ta postrzegana jest jako świetne rozwiązanie dla zakładówrzemieślniczych, wktórych istotne znaczeniema zachowanie stałej wagi produkowanych wyrobów. Ogromną zaletą tej maszyny jest możliwość zastosowania różnych przystawek. Dla przykładu: połączenie Robota 500 z głowicą 981 lub z głowicą 863 doskonale sprawdza się przy dzieleniu do foremek zarówno ciast żytnich, żytnio- pszennych, bezglutenowych, jak i ciast piaskowych. Ta sama dzielarka w zestawie z urządzeniem formująco-odcinającym ASV 811 może być wykorzystana przy produkcji ciastek kruchych o różnych kształtach, batonów energetycznych, bułek i bagietek bezglutenowych. Z kolei Robot 500 z przystawką typu 806 pozwala dzielić muffiny lub inne masy i nadzienia cukiernicze. Wymiana przystawek jest bardzo szybka i łatwa – zapewnia producent. Wielkość porcji jest nieograniczona żadnymi zakresami, a jedynie ustawiana na bardzo prostym w obsłudze sterowniku. Wydajność dzielenia zależna jest od używanej przystawki i wielkości zadanej wagi. Sercemmaszyny jest zespół dwóch ślimaków, tworzących podczas pra- cy zamknięte komory, co zapewnia bardzo delikatny transport wstęgi ciasta z leja do podłączonej aktualnie przystawki oraz jej precyzyjne dzielenie z dokładnością nawet do 1 grama. Nie ma ograniczeń w sto- sowaniu ziaren, bakalii, kawałków czekolady itp. Dodatkowo układ próżniowy gwarantuje całkowite wypełnienie ślimaków, zaś zamonto- wana w leju krzywka ze zgarniakiem delikatnie doprowadza ciasto do ślimaków i oczyszcza ścianki leja. Pozwala to na zachowanie dokładno- ści wagi niezależnie od poziomu ciasta w leju. Co istotne, przy dzieleniu nie stosuje się ani grama oleju. Artezen Artezen to firma z wieloletnim doświadczeniem produkująca dzielarki Calybra rzemieślnicze oraz przemysłowe – wersja HD. Na rynku polskim sprzedażą i serwisem zajmuje się firma Nurkowski z Poznania. Niewątpliwą zaletą dzielarekCalybra jest systemOil Free. Maszyna nie wymaga - w odróżnieniu od innych podobnych dzielarek - stosowania oleju do smarowania systemu dzielącego. Takie rozwiązanie w efekcie nie tylko przynosi spore oszczędności, ale też znacznie poprawia bezpieczeństwo produkcji i gwarantuje, że do ciasta nie dostanie się żaden zbędny olej. - Zadowoleni użytkownicy zwracają również uwagę na fakt, iż jest to jedna z dzielarek, która bardzo delikatnie dzieli ciasto pozostawia- jąc jego delikatną strukturę – informuje polski dystrybutor. Zaletą Ar- tezen Calybra jest także to, że oprócz normalnego ciasta chlebowego maszyna nadaje się również do podziału ciast luźnych (pszennych, mie- szanych, żytnich czy bezglutenowych). Dzięki opcjom takim jak: różne rodzaje taśm, możliwość zastosowania wielu posypywaczy czy dedy- kowane V-taśmy z różnicą prędkości, każdy piekarz może znaleźć coś dla siebie. Dzielarki charakteryzuje szeroki zakres wagowy, który w zależno- ści odmodelu waha się od 50 do 2800 gramów. Urządzenia mają możli- wość sterowania ręcznego oraz za pomocą panelu dotykowego. Można je także połączyć z wagą kontrolną, która w razie potrzeby zmieni na- ważkę w dzielarce. Firma Artezen na ostatnich targach IBA pokazała dzielarkę w wer- sji HD. Jest on wyposażona m.in. w moduł Wi-Fi i może być zespolona z aplikacją na komputerze czy telefonie. Dzięki temu rozwiązaniu ma- szyna jest połączona z centrum serwisowym, można na nią wysłać plan dziennej produkcji, sprawdzić jej aktualny stan, wprowadzić z poziomu smartfona nową recepturę itp. Dodajmy, że Calybra HD, tak samo jak standardowa wersja dzielarki ma tłoki i komory nie wymagające sma- rowania olejem. Warto również wspomnieć o systemie Easy Clean, który umożliwia szybkie i łatwe czyszczenie wspomnianych maszyny bez użycia spe- cjalnych narzędzi, a także bez potrzeby wyciągania tłoków czy innych części z dzielarek. • — TP Fot. Vemag Nowa dzielarka Artezen Calybra HD z modułem Wi-Fi, może być zespolona z aplikacją na komputerze czy telefonie. Fot. Artezen

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz