Bake&Sweet 4-2019

2019/04 (100) 4 5 Czym umyć piec? Czyszczenie pieców należy do czynności, które wielu piekarzy, cukierników i gastronomów próbuje przełożyć „na jutro”. W efekcie często piece myje się rzadko, ale za to gruntownie. Ma to swoje minusy, gdyż wymaga korzystania z silniejszych środków chemicznych, gdyż zwykłe preparaty zwykle nie są w stanie poradzić sobie z kilkutygodniowym nagarem. t ec h no l o g i e i u r z ądz e n i a I nnym rozwiązaniem jest częstsze mycie tańszymi i łagodniej- szymi preparatami, co jednak rzadko ma miejsce w przypadku pieców w zakładach produkcyjnych lub kuchniach, a więc w po- mieszczeniach zamkniętych przed wzrokiem konsumentów. Syste- matyczne czyszczenie jest za to niezbędne w przypadku urządzeń sklepowych, w których produkcja odbywa się na widoku. Takie pie- ce muszą lśnić czystością, gdyż ich wygląd ma również wpływ na decyzje zakupowe klientów. Na rynku dostępnych jest kilkadziesiąt środków czystości, któ- rymi można myć piece zarówno na zimno, jak i wtedy, gdy są gorące. Poniżej przedstawiamy kilkanaście produktów, ale oczywiście jest ich na polskim rynku znacznie więcej. Gran Smog jest skoncentrowanym preparatem do czyszczenia m.in. komór wędzarniczych, rusztów, grillów, piekarników czy ko- minków. Jego producent, firma Tenzi zaleca jednak, aby środek sto- sować głównie w warunkach przemysłowych. Płyn z uwagi na silne działanie i wysoki wskaźnik pH świetnie radzi sobie z przypalony- mi zanieczyszczeniami tłuszczowymi i smolistymi. Jest odpowied- ni zarówno do czyszczenia mniejszych pieców, jak i dużych tuneli piekarniczych. Gran Smog można rozcieńczać z wodą maksymalnie w proporcji 1:2. Czas działania preparatu to 10-20 minut, tempera- tura czyszczenia nie powinna przekraczać 60ºC. Activ-Gel, produkowany przez firmę Norenco, to z kolei szybko działający, gotowy preparat do czyszczenia pieców ze stali kwaso- odpornej, który przystosowany jest do mycia w temperaturze do 150ºC. Preparat działa już po 10 minutach, ale im piec cieplejszy, tym proces czyszczenia jest krótszy. Bezbarwny i bezwonny żel, który pozbawiony jest fosforanów i rozpuszczalników, po nałoże- niu dokładnie osadza się na czyszczonej powierzchni, również pio- nowej – zapewnia producent wspomnianego preparatu. W ofercie firmy Norenco znaleźć można także silniejszy prepa- rat Tornado Extra, który usuwa najtrudniejsze zabrudzenia orga- niczne w przemyśle spożywczym. Ten środek, oprócz mycia pieców piekarniczych, stosować można również m.in. do blatów i blach stalowych, silnie zabrudzonych powierzchni ścian oraz podłóg. W ciągu 15 minut usuwa przypalenia, olej, dym, sadzę oraz wszel- kie pozostałości organiczne. Zapobiega przy tym powstawaniu tzw. biofilmu i redukuje zapachy wynikające z rozkładu bakterii – wy- mienia producent podkreślając, że Tornado Extra można używać do mycia ręcznego, zanurzeniowego, opryskowego lub pianowego. Środek nadaje się wyłącznie do mycia na zimno, a w zależności od potrzeb można go rozcieńczać z wodą w różnych proporcjach. Jednym z silnych środków czyszczących, przeznaczonych dla przemysłu spożywczego, jest Tajfun HF. Ten profesjonalny, silnie alkaliczny, skoncentrowany preparat do mycia ręcznego i pianowe- go znaleźć można w ofercie firmy Chemxol. Znajduje zastosowa- nie głównie w myciu pieców piekarniczych, wózków wypiekowych, smażalników oraz rusztów. Do pianowych środków czyszczących należy również Gastro- Foam VC 641 produkowany przez firmę Voigt. Dzięki aktywnej pianie nie spływa on z czyszczonych powierzchni, a tym samym skuteczniej usuwa wszelkie zabrudzenia charakterystyczne dla zakładów piekarsko-cukierniczych. Oprócz mycia pieców, blach i form sprawdza się także przy czyszczeniu pomieszczeń oraz urzą- dzeń kuchennych, które są szczególnie narażone na gromadzenie się osadów tłuszczowych. Wspomniana firma proponuje także inny profesjonalny i wy- soce skoncentrowany środek, jakim jest Gastro-Grill. Jego bardzo Fot. Internet Czystość pieca ma istotny wpływ m.in. na jego wydajność cieplną, a co za tym idzie, na oszczędniejsze zużycie energii.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz