Bake&Sweet 4-2019

4 6 2019/04 (100) t ec h no l o g i e i u r z ądz e n i a silne działanie pozwala szybko i skutecz- nie usuwać tłuste i spieczone zabrudzenia z różnego rodzaju powierzchni oraz przed- miotów odpornych na działanie alkaliów. Preparat może być stosowany w technolo- gii tzw. aktywnej piany. Piece konwekcyjne i piekarnicze to urządzenia, do mycia których szczegól- nie przeznaczony jest Eurofour – środek czyszczący firmy Stockmeier. Rozpuszcza on przypalone żywiczne pozostałości także z rusztów, blach do pieczenia, elementów maszyn itp. Specjalnie dobrane związki po- wierzchniowo czynne i aktywne substancje myjące rozpuszczają, dyspergują oraz usu- wają osady tłuszczowe i zaschnięty brud – zapewnia producent preparatu, który można stosować zarówno do mycia ręcz- nego, namaczania, mycia zanurzeniowego, a nawet do mycia podłóg. Duży wybór różnych preparatów czysz- czących dla zakładów piekarsko-cukier- niczych oraz gastronomicznych oferują Zakłady Chemiczne Góra. Przedsiębior- stwo z Pomiechówka jest producentem m.in. środka czyszczącego Górakom NT do mycia pieców i wózków piekarskich za po- mocą mobilnych wytwornic piany oraz cen- tralnych stacji mycia. Dzięki własnościom penetrującym jest też stosowany do mycia stalowych blach do pieczenia. Do mechanicznego lub ręcznego mycia pieców, a także form i blach ze stali kwa- soodpornej służy też Góracip FR. Usuwa mocno przylegające zanieczyszczenia smoliste pochodzenia białkowego oraz tłuszczowego. Preparat polecany jest tak- że w systemach CIP (Cleaning In Place). Z kolei do usuwania nagarów z blach alu- miniowych dedykowany jest Górasal ALU Fort – blachy należy namoczyć w 5-10 % roztworze na kilka godzin. Silnie alkalicznym środkiem do ręcz- nego i pianowego mycia pieców piekar- niczych, wózków, blach i innego sprzętu pokrytego osadami smolistymi oraz przy- paleniami jest preparat Termotech firmy AFT Premium Chemicals. Podobne zastosowanie ma DM Foam-s Extra produkowany przez CID Lines, który sprawdza się również przy myciu komór wędzarniczych, smażalników przemysło- wych i frytkownic. Skład preparatu został specjalnie opracowany, aby skutecznie ra- dził sobie z zapieczonym tłuszczem, osa- dami z dymu, smoły wędzarniczej i cukrów. Środka nie należy stosować do mycia alu- minium i powierzchni nieodpornych na od- czyn alkaliczny. Podobne przeciwwskazania są w przy- padku korzystania z preparatu Remix Grill, produkowanego przez firmę Reinex ze Szczytna. Środek do samoczynnego usuwa- nia zapieczonego tłuszczu oraz zadymień polecany jest piekarzom i cukiernikom (piece, blachy, wózki) oraz gastronomom (piece konwekcyjne, grille, rożna, patel- nie). Zanieczyszczone powierzchnie należy jedynie spryskać nie rozcieńczonym pre- paratem i już po ok. 10 minutach można je spłukać wodą. Alkalicznym płynem, który szybko i sku- tecznie usuwa nawet najbardziej zapieczo- ne i zwęglone zabrudzenia spożywcze jest Santargel. Preparat firmy Sanechem działa w technologii tzw. aktywnej piany i najle- piej radzi sobie z czyszczeniem powierzch- ni podgrzanych do temperatury ok. 60º C. Środek jest przeznaczony wyłącznie do użytku zawodowego. Bardzo zasadowym, specjalistycznym środkiem umożliwiającym szybkie i proste wyczyszczenie zaschniętych tłuszczów, jest Grill- und Backofenreiniger firmy No- ris. Producent ten twierdzi, że skutecznie działające składniki preparatu pozwalają usunąć nie tylko przypalone zaschnięte sko- rupy, ale również uciążliwe zapachy. Przy temperaturze 60-80º C preparat działa już po kilku minutach. Przy czyszczeniu „na zimno” po spryskaniu brudnej powierzchni trzeba odczekać 1-2 godz. Do stosowania w przemyśle spożyw- czym przeznaczony jest pianowy śro- dek czyszczący Wędzarz PS firmy Royal. Oprócz aktywnego mycia m.in. pieców piekarniczych może być też stosowany do czyszczenia instalacji kominowej. Preparat usuwa smoliste zanieczyszczenia i przy- palenia już przy stężeniu 1,5 %. Podobne działanie i zastosowanie ma także preparat o nazwie Grill-Ex tego samego producenta. Dla przemysłu piekarniczego, jak też dla sektora HoReCa, adresowane są również specjalistyczne produkty firmy HWR Che- mie. Jednym z nich jest Konvektor-S, który bez szkody dla środowiska, a zarazem sku- tecznie usuwa przypalone i zeskorupione resztki tłuszczu, białek oraz pozostałości sadzy. Odpowiednio rozcieńczony prepa- rat nanosi się na powierzchnię rozgrzaną do 90°C. Producent radzi, aby po umyciu, spłukiwać preparat gorącą wodą, co dodat- kowo wzmacnia efekt czyszczenia. • — Zebrał TP Niektóre ze specjalistycznych preparatów czyszczących dla branży piekarsko-cukierniczej, o których mowa jest w artykule. Fot. Materiały producentów

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz