Bake&Sweet 4-2019

2019/04 (100) 4 9 t ec h no l o g i e i u r z ądz e n i a jektowanymi zagłębieniami, a także odpowiednio ukształtowaną spiralę. Ponieważ nie bez znaczenia jest długość bieżni, po której poruszają się zaokrąglane kęsy (im dłuższa tym werkowanie do- kładniejsze), w maszynie Sabotin 2 teflonowana rynna ma aż 640 cm. Aby zapobiec przyklejaniu się ciasta, urządzenie może być wyposażone w system nadmuchu zimnego lub ciepłego powie- trza, a także w system natrysku oleju na stożek. Pracą maszyny steruje się za pomocą prostego w obsłudze elektronicznego pa- nelu. Możliwość wprowadzenia z trzech stron kęsów o wadze od 200 do 1200 g ułatwia m.in. synchronizację pracy zaokrąglarki w automatycznej linii do chleba. Podobną konstrukcję ma maszyna Sabotin 1, która jednak posiada znacznie krótszą drogę zaokrąglania (375 cm) i pracuje z mniejszą wydajnością (do 2400 szt./h). Znacznie szybciej może pracować urządzenie Sabotin 3 (mak- symalna wydajność do 5000 szt./h), które wyróżnia się m.in. spe- cjalnym mechanizmem umożliwiającym miękki start i zatrzymy- wanie wirującego stożka. Dodajmy, że w zależności od rodzaju ciasta można dowolnie regulować prędkością pracy maszyny, co m.in. pozwala optymalnie dostosować jej pracę do wydajności ca- łej linii produkcyjnej. Z kolei od modelu maszyny zależy sposób, w jaki regulowane są spirale (ścieżki). Sabotin 3 RS ma mechanizm manualny, niezależny dla poszczególnych odcinków, w Sabotin 3 RC zastosowano centralny system regulacji bieżni, zaś model Sabotin 3 MC z automatycznym serwomotorem, ma możliwość zmiany ustawień z zachowaniem wzajemnych proporcji elemen- tów składowych bieżni - jej długość może wynosić do 466 cm. Do- dajmy, że wszystkie te modele przystosowane są do formowania ciast o zawartości mąki żytniej do 50 %. Jedynym polskim producentem maszyn piekarskich, który ma w ofercie zaokrąglarkę stożkową jest firma Jeremy. Maszyna o na- zwie Alfa 400 ma blisko 4-metrową drogę zaokrąglania, podczas której kęs ciasta nabiera odpowiednich, pożądanych kształtów kuli. Producent z Warszawy zastosował popularne rozwiązanie techniczne, jakim są ruchome teflonowane rynny, których odpo- wiednie ustawienie względem teflonowanego stożka pozwala re- gulować wagą zaokrąglanych kęsów ciasta. Dodajmy, że centralny system regulacji umożliwia ustawienie wszystkich rynien na raz za pomocą jednego pokrętła. Alfa 400 może pracować w zakresie od 50 do 2000 g, z maksymalną wydajnością do 2000 szt./h. W ma- szynie opcjonalnie można zastosować nadmuch gorącego powie- trza, a także system olejenia stożka, co pozwala formować ciasto, którego skład w połowie stanowi mąka żytnia. W standardzie jest m.in. mechaniczny posypywacz z płynną regulacją intensywności dozowania mąki. Płynna jest także regulacja prędkości stożka (użyto do tego celu falownika). Pracę zaokrąglarki nadzoruje się przy pomocy centralnego, manualnego panelu sterującego. Maszyny gwarantujące optymalne zaokrąglenie kęsów różne- go rodzaju ciast z zachowaniem powtarzalności ich kształtu znaj- dziemy także w katalogu firmy IBIS. Oferowane przez nią urzą- dzenia firmy Sinmag standardowo wyposażone zostały w stożki oraz regulowane rynny pokryte warstwą teflonu, która chroni przed przyklejaniem się ciasta. Standardem jest też posypywacz mąki, natomiast opcjonalne wyposażenie chińskich zaokrąglarek stanowi system nadmuchu powietrza i zraszacz oleju. Urządzenia dostępne są w wersji z rynną o długości 3,6 m (model SMQ10) lub 6 m (SMQ20). Oba rodzaje pozwalają na pracę z ciastem o gra- maturze od 200 do 1400 g. Maksymalna godzinowa wydajność zaokrąglania to 2400 kęsów. Firma Artezen, której przedstawicielem w Polsce jest firma Nurkowski, w swej ofercie posiada całe linie produkcyjne. Do różnych rodzajów pieczywa stosuje różne maszyny do dzielenia, zaokrąglania i wydłużania. W zależności od potrzeb może zaofe- rować zaokrąglarki stożkowe, stożkowo-walcowe i taśmowe. Zaokrąglarki stożkowe Agyla posiadają teflonowane stożki i rynny, mogą być wyposażone w rynny stałe lub z regulacją odstę- pu rynien od stożka. Urządzenia te charakteryzuje szeroki zakres wagowy (ok. 30-2000 g) oraz długa droga zaokrąglania do ok 4m. Mogą pracować ze sztywnym oraz luźnym ciastem chlebowym (pszennym, mieszanym). Zastosowane uszczelki między rynnami a stożkiem, wykonane z tworzywa, zapobiegają niszczeniu kęsów w trakcie zaokrąglania. Dla piekarzy, którzy produkują wyjątkowo sztywne lub bardzo luźne ciasta, firma Artezen może również za- proponować dedykowane zaokrąglarki. I tak dla ciast sztywnych, wymagających dłuższej drogi zaokrąglania (do 7 metrów) prze- znaczona jest zaokrąglarka stożkowo-walcowa, która może być wyposażona w nadmuch powietrza ciepłego i zimnego, regulację prędkości, posypywacz mąki i inne opcje. Superba Komplet to kombinowane urządzenie pełniące rolę wydłużarki, a także zaokrąglarki do chleba. Fot. WP Kemper Zaokrąglarki stożkowe Agyla mogą pracować z sztywnym oraz luźnym ciastem chlebowym (pszennym, mieszanym). Fot. Artezen

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz