Bake&Sweet 4-2019

2019/04 (100) 5 1 t ec h no l o g i e i u r z ądz e n i a Innowacyjne spojrzenie na produkcję W świetle obecnej sytuacji na rynku pracy, w której polscy piekarze i cukiernicy napotykają coraz większe problemy z pozyskaniem pracowników, wprowadzenie do produkcji nowoczesnych rozwiązań silosowych staje się bardzo rozsądnym, wręcz nieodzownym sposobem codziennej walki o utrzymanie stabilnej produkcji i jakości produktu. P owszechna jest już dzisiaj świado- mość istotnych korzyści uzyskiwa- nych przez użytkownika dzięki wy- korzystaniu „silosów” w produkcji piekarskiej i cukierniczej, takich jak: obniżenie kosztu zakupu mąki, kontrola dostawcy mąki (silosy na wagach tensometrycznych), maksymalne wykorzystanie magazynu „pod sufit”, wysoka higiena magazynowania i dozowania, likwida- cja ubytków surowców, lżejsza praca w zakła- dzie (eliminacja wypadków). Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że oprócz wymienionych zalet i korzyści insta- lacja silosowa zmienia w zaplanowany spo- sób organizację pracy w zakładzie. Likwiduje przypadek i daje właścicielowi realny wpływ na uzyskiwane efekty. W tym kontekście nie ma żadnego znaczenia wielkość silosów czy wydajność systemu transportu. Dużo ważniejsza bowiem jest likwidacja ludzkich błędów i powtarzalność produkcji. A to są za- gadnienia tak samo interesujące zarówno dla zakładu przemysłowego, jak i dla rzemieślni- ka, gdyż tyle samo kosztuje ich utrata klienta z powodu złej jakości produkowanych wyro- bów. Fot. Italmarco Przy całej złożoności technicznej i funk- cjonalnej profesjonalnej instalacji silosowej, niektóre zagadnienia wyróżniają się jednak, jako kluczowe dla ostatecznego efektu tech- nologicznego. Należą do nich niewątpliwie: właściwa konstrukcja zbiorników, pneuma- tyczny przesył surowców, automatyzacja i kompleksowość dozowania, kontrola ma- gazynu i procesu produkcji, integracja z in- stalacją automatycznej kwasowni (tzw. płyny technologiczne). Zwiększenie produkcji przy utrzymaniu stabilnej jakości są praktycznie niemożliwe bez zastosowania automatycznych ciągów technologicznych. Ponadto prosty rachunek ekonomiczny pokazuje, że automatyzacja w dłuższej perspektywie daje zysk i pewność działania. Praktyka potwierdza, że zastępo- wanie w produkcji najsłabszego ogniwa, czyli pracownika, maszynami redukuje koszty, sta- bilizuje jakość i ogranicza błędy obsługi. Technologia wspierana przez technikę W ofercie firmy Italmarco znajduje się pełna gama silosów wewnętrznych i zewnętrznych, stalowych oraz płóciennych, małych i dużych. Wszystkie jednak, niezależnie od konstrukcji spełniają surowe normy higieniczne i technologiczne. Spośród tych silosów wewnętrznych największym sukcesem cieszą się od lat me-

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz