Bake&Sweet 4-2019

5 2 2019/04 (100) t ec h no l o g i e i u r z ądz e n i a wać i dozować kwasy oraz pozostałe płyny. Co ważne, instalacja taka może być etapowo rozbudowywana, wraz z rozwojem zakładu i nowymi potrzebami technologicznymi. Automatyzacja procesu wytwarzania płynów technologicznych (przede wszystkim kwasu) odbywa się z poszanowaniem natu- ralnych procesów fermentacji. Nowością, a zarazem gwarancją pożądanego efektu jest to, że nad procesem zamiast człowieka czuwa automatyczny system. Trzeba podkreślić, że zastosowanie zbior- ników procesowych (fermentatorów) oraz kultur starterowych praktycznie nie narusza zasad obowiązujących przy przygotowaniu kwasu metodą klasyczną. Istotą ukwaszania nadal pozostaje bowiem całkowicie naturalny proces fermentacji mlekowej. Nowością jest za to (nieosiągalne w procesie tradycyjnym) zabezpieczenie kwasu przed zakażeniem niepożądaną mikroflorą. Tutaj - inaczej niż w dzieżach - proces ukwaszania przebiega wewnątrz zamkniętych zbiorników, w ściśle określonych warunkach. • — Michał Klichowski (firma Italmarco) Liczy się doświadczenie i zaufanie Firma Italmarco to wyłączny przedstawiciel w Polsce firmy CEPI SILOS, która od ponad 30 lat jest wiodącym dostawcą zintegrowanych systemów silosowych. Jako lider w dziedzinie silosów i poważny partner polskich piekarzy, cukierników i producentów makaronu od początku działalności Italmarco zamontowało w Polsce ponad 400 pneumatycznych instalacji silosowych. Spełniając najostrzejsze kryteria technologiczne, pozwalają one m.in. na: zautomatyzowanie produkcji, odciążenie pracowników produkcyjnych, kontrolę procesów produkcyjnych i technologicznych oraz stabilizację jakości produktów. Awszystko to przy spełnieniu surowych, bezwzględnie obowią- zujących norm bezpieczeństwa ATEX i higieny HACCP. Każdy piekarz albo cukiernik decydujący się na proponowany przez Italmarco zintegrowany systemmagazynowa- nia i dozowania surowców zyskuje realne możliwości obniżenia kosztów produkcji przy równoczesnym podwyższeniu jej jakości. Proponowane rozwiązania skutecznie racjonalizują produkcję i minimalizują towarzyszące jej ryzyko. Wofercie Italmarco znaleźć można pełną gamę silosówwewnętrznych i zewnętrznych do magazynowania mąki, cukru i mikroskładników, a także innowacyjne, pneumatyczne systemy przesyłania surowców oraz automatycznego dozowania kompletnych receptur technolo- gicznych. Punkt automatycznego dozowania. Fot. Italmarco Fot. Italmarco Metalowe silosy wewnętrzne Silbox mają pojemność od 3 do 50 ton. skich warunkach klimatycznych, co zostało potwierdzone w praktyce, dzięki zrealizowa- nym instalacjom. Aby zapewnić w pełni higieniczny i bez- pieczny przesył surowców z silosów do punktu dozowania, firma Italmarco stosu- je zaawansowane systemy pneumatyczne z opatentowanymi zaworami i zwrotnicami, które gwarantują „zero mąki w przewodach”. Chodzi o to, że różne surowce nigdy nie mieszają się ze sobą nawet w najmniejszym stopniu. Tak naprawdę jest to jedyny sposób na spełnienie wymagań HACCP. Opanowana została skutecznie technologia dozowania z dużą wydajnością (do 5000 kg/h) z zacho- waniem wysokiej dokładności (do 100 g). Al- ternatywne rozwiązania w postaci systemów mechanicznych (transportery ślimakowe czy spiralne) niemają najmniejszych szans w star- ciu z zaawansowaną pneumatyką. Zwłaszcza tam, gdzie w grę wchodzi higiena. Dobrze działająca instalacja silosowa przynosi jeszcze użytkownikowi swoistą war- tość dodaną, którą trudno przecenić. Kontrola i standaryzacja produkcji Zintegrowane systemy silosowe Italmarco wyróżniają się faktyczną kompleksowością magazynowania, dozowania i  kontroli produkcji. To dla piekarza i cukiernika realna przewaga wwalce o rynek, ponieważ pozwala na eliminację przypadkowości i błędów podczas produkcji. Można się ich pozbyć jedynie poprzez automatyzację dozowania kompletnych receptur z zastosowaniem skutecznych systemów kontroli i analizy komputerowej. Aby sprostać temu wyzwaniu Italmarco proponuje instalacje do automatycznej pro- dukcji i dozowania płynów technologicznych, zintegrowane z klasyczną instalacją silosową. Należą do nich profesjonalne wytwornice: kwasu żytniego (TA 200), podmłody, drożdży upłynnionych, kremu chlebowego oraz zapa- rzonej mąki. Stanowią one dzisiaj nieodzowne uzupełnienie każdej innowacyjnej instalacji silosowej. W ten sposób można automatycz- nie i zawsze tak samo wytworzyć, przecho- talowe modele Silbox. Modułowość budowy izwiązanazniązróżnicowanapojemność(od3 do 50 ton) pozwalają na dobranie właściwych zbiorników dla każdego zakładu: dużego czy małego. Zastosowanie w silosach Italmarco ściętych narożników, skośnego dna i aktyw- nego, bardzo skutecznego napowietrzania, dzięki kilkuset zamontowanym w Polsce in- stalacjom, stało się już sprawdzonym, mode- lowym rozwiązaniem. Jako jedyne gwarantu- je całkowity, samoistny i naturalny „wypływ” mąki z silosu i pozwala mieć pewność, że nie pozostanie ona w narożnikach (bo ich niema). Z tych samych względów wzmocnienia mon- towane są na zewnątrz silosu, aby ściany we- wnątrz zbiornika były idealnie gładkie. Dla tych przedsiębiorców, którzy niemają miejsca w zakładzie, doskonałym rozwiąza- niem są silosy zewnętrzne ze stali nierdzew- nej w wykonaniu monoblokowym – model Globosilo. Dzięki specjalnym, opatentowa- nym systemom napowietrzania i klimatyzacji zbiorników, dobrze sobie one radzą w pol-

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz