Bake&Sweet 4-2019

5 8 2019/04 (100) akc e s o r i a Z silikonu czy z bawełny? Silikonowe rękawice zdobywają coraz większe uznanie wśród piekarzy. Również dla tego, że wytrzymują bardzo niskie temperatury sięgające nawet -60ºC. Czy tradycyjne rękawice szyte z materiałów odejdą do lamusa? T rudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ale fak- tem jest, że silikon chroni dłonie przed bardzo skrajnymi temperaturami. Oprócz czynności związanych z bezpiecz- ną obsługą pieca silikonowych rękawic można również z powodze- niem używać np. przy wyjmowaniu zmrożonych blach z szokówki. Zaletą silikonu jest też jego nie przywieranie do potraw, dzięki czemu łatwo rękawicę umyć pod bieżącą wodą lub w zmywarce. W przypadku rękawic materiałowych nieuniknione jest ich syste- matyczne czyszczenie z resztek ciasta i częste pranie, bo w prze- ciwnym wypadku stają się sztywne i utrudniają dobrą chwytność. Silikonowe, oprócz tego, że są zawsze elastyczne (nawet mimo 2 cm grubości), zazwyczaj posiadają specjalną antypoślizgową fak- turę, ułatwiającą chwytanie nawet śliskich blach i tłustych form piekarskich. Rękawice te mogą też posłużyć jako elastyczne pod- kładki pod blat, gdy musimy postawić gorące naczynie na przykład na drewnianym stole. Oczywiście, rękawice ze specjalnych impre- gnowanych tkanin bawełnianych również cechuje dobra izolacja nawet podczas kontaktu z przedmiotem o temperaturze 350ºC. Poza tym mogą mieć także krótkotrwały kontakt z płomieniem, co w przypadku rękawic silikonowych absolutnie jest niewskazane. W powszechnym użyciu przez piecowych są też rękawice ma- teriałowe z wkładem termoizolacyjnym, które wytrzymują jeszcze wyższe temperatury. Oprócz bawełny i lnu w niektórych rękawi- cach w części chwytnej i na kciuku znajdują się dodatkowe wzmoc- nienia ze skóry wołowej, które mają za zadanie poprawić chwyt- ność. Decydując się na zakup odzieży ochronnej trzeba pamiętać o tym, że musi ona spełniać odpowiednie normy. W przypadku rękawic jest to międzynarodowa norma EN 407:2004. Rękawice tego typu, oprócz specjalnego oznaczenia graficznego, mają rów- nież oznaczenia składające się z sześciu cyfr, z których dla pieka- rza najistotniejsze są cztery początkowe. Pierwsza oznacza za- chowanie się rękawicy podczas kontaktu z ogniem – im mniejsza liczba tym dłuższy czas palenia lub żarzenia się rękawicy. Kolejny znak w kodzie cyfrowym informuje o poziomie odporności na tzw. ciepło kontaktowe – im większa cyfra tym odporność wyższa. Na- stępne dwie cyfry dotyczą skuteczności w zakresie odporności na ciepło konwekcyjne oraz na ciepło promieniowania. Także i w tych przypadkach o najmniejszym stopniu ochrony świadczy 1, a o naj- większym 4. • — TP Fot. Hendi Fot. Internet

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz