Francja zakazała stosowania dodatku spożywczego oznaczonego symbolem E171. Nie będzie go można używać w 2020 roku. W tym czasie naukowcy mają jednoznacznie ustalić, czy dwutlenek tytanu może być szkodliwy dla człowieka.
Do tej pory nie wiadomo, jaki wpływ na ludzkie zdrowie ma spożywanie tego związku chemicznego, który wykorzystywany jest m.in. przy produkcji żywności. Wybielacza używa się zarówno do produkcji gum do żucia, lodów, jak i czekolad, ale jego zastosowanie w sektorze spożywczym jest znacznie większe (wybielacza dodaje się m.in. do przetworów mlecznych).
Przedstawiciele francuskiej agencji ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa ANSES uważają, że nie ma pewności czy żywność z dodatkiem E171 może być spożywana przez ludzi bez negatywnych skutków. Ocenę ryzyka związanego z konsumpcją dwutlenku tytanu (znanego też pod nazwa bieli tytanowej) przeprowadzono dwa lata temu. Z badań Instytutu INRA przeprowadzonych na zwierzętach wynika, iż wspomniany wybielacz przenika ścianę jelita i przedostaje się do innych części ciała. Nie wiadomo jednak, jakie są tego konsekwencje.
Aby zapewnić wysoki poziom bezpieczeństwa żywności, francuski rząd postanowił zakazać w przyszłym roku stosowania E171 do czasu, aż naukowcy jednoznacznie ustalą, jakie są skutki jego konsumpcji.