Precyzyjny, szybki i higieniczny

Precyzyjny, szybki i higieniczny

Pneumatyczny system dozowania, wstrzykiwania i dekorowania pozwala zapomnieć o brudnych i klejących naczyniach, zachlapanych stołach i blatach czy poklejonej podłodze. Poza tym zapewnia powtarzalną dokładność odmierzanych porcji.

Szybka, czysta i łatwa produkcja – tak producenci zachwalają swoje pneumatyczne dozowniki, których na rynku zaopatrzenia sektora cukierniczego z roku na rok pojawia się coraz więcej. Warto zauważyć, że znajdują one zastosowanie nie tylko przy wyrobie ciast, ciastek i słodkich deserów, ale także przy wielu codziennych czynnościach wykonywanych w zakładach gastronomicznych i firmach cateringowych.

Beldos

Wprowadzenie w zakładzie cukierniczym (niekoniecznie przemysłowym) techniki dozowania stwarza możliwość racjonalnej i wygodnej pracy, którą cechuje powtarzalność i dokładność. Takie zalety mają m.in. maszyny firmy Beldos, która w swojej ofercie ma zarówno niewielkie stołowe systemy dozowania oraz jak też systemy jezdne z odpowiednio dużymi lejami, które przeznaczone dla zakładów o odpowiednio dużej produkcji. Zakres objętości dozowania jest oczywiście różny dla różnych urządzeń belgijskiego producenta. Najmniejsza porcja, jaką może dozować maszyna Beldosa to zaledwie 5 ml, największa wynosi nawet 1340 ml. Jedno naciśnięcie pedału lub pistoletu to jedna porcja, przytrzymanie pedału to wielokrotne dozowanie produktu. Urządzenia pracują bardzo sprawnie i w ciągu minuty są w stanie wykonać do 120 dawek. Co istotne, praca przy dozowaniu ciasta do forem, pojemników czy słoików nie wymaga wyspecjalizowanej kadry, a precyzja dozowania eliminuje niepotrzebne straty surowca. Pneumatyczne dozowanie pozwala też zdecydowanie przyspieszyć produkcję.

Każdy dzień pracy przy dozowniku rozpoczyna się od napełnienia 60-litrowego leja, który opuszczany jest na pneumatycznie regulowanej ramie do odpowiedniej, wygodnej dla danego pracownika wysokości. Poniżej leja zaprojektowano zdejmowany stolik. Zawieszany jest on na wysokości stosownej do potrzeb produkcji.

Zakłady, które w dozowanej masie „przemycają” duże kawałki nie muszą tej czynności wykonywać ręcznie, gdyż maszyny Beldos poradzą sobie również z takimi zadaniami – dopuszczalna średnica dozowanych kawałków czekolady, owoców itp. to 2,5 cm. Z kolei dzięki systemowi podgrzewania również zimne nadzienia jak np. farsze kapuściane czy grzybowe mogą być płynnie podawane, bez blokowania i zapychania przewodów dozujących.

System Beldos jest ponadto wyposażony w bardzo poręczne przystawki do dozowania, wstrzykiwania, układania warstw i dekorowania. Dysza z drutem odcinającym przystosowana jest do ciasta ciężkiego, dysza pistoletowa do ciasta miękkiego i produktów napowietrzanych. Podobnie dysza pozioma. Z kolei pojedyncza lub podwójna dysza wtryskowa nadaje się do produktów półpłynnych, zaś multisystem służy do wielokrotnego dozowania. Różne są także leje: dzielone na dwa smaki, na produkty płynne i leje pionowe na produkty ciężkie.

Warto wiedzieć, że opisywane belgijskie urządzenia znajdują także zastosowanie przy produkcji ciastek smażonych – dozowanie odbywa się bezpośrednio do wanny olejowej, a maszyny mogą pracować w trybie ciągłym. Dodajmy, że dozowniki mogą być również opcjonalnie wyposażone w pompy, które tłoczą masy z dużych, wolnostojących zbiorników bezpośrednio do urządzeń dozujących.

Unifiller

Podobne systemy znajdziemy też w ofercie firmy Unifiller, która jest producentem m.in. urządzenia o nazwie ELF 400. To idealne i ekonomiczne rozwiązanie w procesie dozowania i wylewania mas cukierniczych, ciast biszkoptowo-tłuszczowych, kremów, nadzień owocowych z cząstkami do 19 mm, marmolad, mas czekoladowych i wielu innych. Jego ważną zaletą jest to, że może być połączone z ponad setką różnych akcesoriów, włącznie z końcówkami dozującymi i dyszami ręcznymi. Z uwagi na niewielkie gabaryty, optymalnej wielkości lej (22 l) oraz szeroki zakres podawanych porcji (od 10 do 419 ml) i dużą prędkość dozowania, Unifiller ELF 400 świetnie zdaje egzamin nie tylko w średnich i dużych zakładach, ale także w niewielkich rzemieślniczych cukierniach. Oczywiście, maszyny firmy Unifiller również mogą być stosowane w szeroko pojętej gastronomii i zakładach produkcji spożywczej, w których istotne znaczenie mają m.in. precyzja i czystość dozowania mas.

W ofercie wspomnianego producenta znaleźć można inne maszyny, takie jak Econo 1000i oraz urządzenia z serii Compact. Pierwsze z tych rozwiązań charakteryzuje się zakresem dozowania od 9 do 1064 mm i prędkością podawania porcji nawet co pół sekundy. Jeszcze szybciej (do 140 taktów/min.) pracują maszyny dozujące Unifiller Compact. Występują one w czterech wersjach: stołowej Compact Tabletom z 23-litrowym lejem, jezdnej Compact Mobile oraz z systemem podnoszenia i opuszczania leja Compact Power Lift FS (53-litrowy pojemnik na dozowaną masę), a także w wersji

Dual, która jest połączeniem dwóch urządzeń Compact na jednej ramie. Maksymalna wielkość dozy we wszystkich tych modelach to 530 ml. Sterowanie opisywanymi maszynami Unifiller odbywa się przez naciśnięcie spustu na pistolecie dozującym lub za pomocą nożnego pedała.

Bakon

Takie same zastosowania mają urządzenia porcjujące produkowane w holenderskiej fabryce firmy Bakon.

Multidepositor Standard służy do wypełniania gotowych lub surowych wyrobów i form ciastami, nadzieniami, kremami i masami (warzywnymi, owocowymi, grzybowymi, mięsnymi, bitą śmietaną). Doskonale sprawdza się również w zastosowaniach przemysłowych – zapewnia producent urządzenia, które charakteryzuje się bardzo dokładnym i precyzyjnym porcjowaniem w zakresie od 10 do 1100 ml. Maszyna może być doposażona w liczne końcówki: pistolety z różnorodnymi dyszami, igły do nadziewania, cylindry do napełniania form o dużych pojemnościach, głowice dekorujące, systemy natryskowe cieczy oraz pompę transferową do napełniania leja. To ostatnie jest bardzo wygodnym rozwiązaniem, gdyż eliminuje konieczność częstego uzupełniania leja (ma on pojemności 30 lub 60 l).

Dodajmy jeszcze, że w modelu Standard szybkość dozowania wynosi do 10 taktów/min., zaś maksymalny wymiar tzw. twardych sztuk czyli cząstek owoców, orzechów, czekolady nie może przekraczać 20 mm.

Identyczne parametry techniczne ma również Multidepositor Satellite, który od poprzednika różni się tym, że jest urządzeniem w pełni automatycznym, z pamięcią pozwalającą zapisać do 50 programów dozowania i z nowoczesnym, czytelnym wyświetlaczem cyfrowym.

Artykuł z Bake & Sweet, lipiec-sierpień 2019