Popularności klasycznych cookies należy się dopatrywać w modzie na wszystko, co pochodzi zza oceanu. To stamtąd przybyły do Europy m.in. muffiny, donuty i bogato dekorowane ciasteczka cupcakes. Amerykańskie korzenie mają też miękkie i zarazem kruche cookies, lekko ciągnące się i z dużymi kawałkami mlecznej czekolady.
Coraz więcej zakładów cukierniczych wzbogaca swoją ofertę o te charakterystyczne kruche ciastka (zważywszy na ich rozmiary raczej nie należy nazywać ich ciasteczkami). Na rynku zaopatrzenia naszej branży, oprócz mieszanek do wyrobu cookies, dostępne są także gotowe produkty mrożone. Chętnie sięgają po nie te punkty gastronomiczne, które pozbawione są odpowiedniego zaplecza produkcyjnego, czyli małe kawiarnie, stacje benzynowe, punkty sprzedaży detalicznej. Zaletą tych wyrobów jest to, że nie trzeba ich odpiekać, a wystarczy jedynie rozmrozić. W tym artykule skoncentrujemy się jednak na mieszankach adresowanych do cukierników samodzielnie wypiekających swoje produkty. Aby uatrakcyjnić ofertę ciastek i ciasteczek o słodkie amerykańskie przysmaki można je oczywiście przygotować korzystając z klasycznej receptury i takich składników jak: mąka, masło lub margaryna, cukier (w tym także brązowy), jaja, proszek do pieczenia. Można też wybrać wariant łatwiejszy i gwarantujący powtarzalność produkcji, czyli sięgnąć po specjalistyczne mieszanki cukiernicze.
Choćby takie jak Q´ki opracowane przez technologów firmy Zeelandia. Ten ekonomiczny miks do wypieku ciasteczek o smaku waniliowym, daje cukiernikowi pewność, że uzyska wyrób o charakterystycznej konsystencji tzn. chrupiącej, popękanej skórce na zewnątrz i delikatnie ciągnącym się miękiszem w środku. Te proste w przygotowaniu wyroby znakomicie sprawdzą się jako słodka przekąska w wersji podstawowej, jak i z różnymi dodatkami – informuje producent mieszanki podpowiadając, że mogą to być np. migdałowe płatki lub słupki, kawałki nietopliwej czekolady lub ziarna, które nadadzą wypiekom wyjątkowego charakteru.
W ofercie Zeelandii znajdziemy także koncentrat Q´ki Owsiane z dużą ilością chrupiących płatków owsianych (25 %) oraz mieszankę Q´ki Czekoladowe o intensywnym smaku i kolorze. Oba miksy są łatwe w przygotowaniu i wymagają jedynie połączenia proszku z niewielką ilością wody oraz margaryny. Do produkcji aromatycznych wypieków, popularnych nie tylko w okresie bożonarodzeniowych świąt przeznaczony jest koncentrat Q’ki Korzenne. Został opracowany na bazie mąk: żytniej, jęczmiennej oraz pszennej graham i wzbogacony kompozycją odpowiednio dobranych przypraw. Mieszanki tej można też użyć do przygotowania spodów np. pod sernik.
Bogactwo składników znajdziemy w wielozbożowych Q’ki FIT Chia. Do ich produkcji użyto m.in. czterech gatunków mąki (żytnia, pszenna, graham i gryczana), a także płatków owsianych, nasion słonecznika, grysu sojowego, błonnika oraz miodu, który pełni funkcję naturalnego cukru. Miks dodatkowo został wzbogacony o popularne w ostatnich latach nasiona szałwii hiszpańskiej, przez co ciastka doskonale wpisują się w trend na słodkie, funkcjonalne przekąski bogate w różne składniki odżywcze. Dodajmy, że Q’ki FIT Chia pozbawione są emulgatorów oraz substancji zagęszczających.
W zasięgu ręki rodzimych cukierników jest też 100 % kompozycja Cookie Dream firmy Ireks. W zależności od gustów konsumentów można skorzystać z wersji Classic, która pozwala przygotować tradycyjne w smaku czarno-białe Black and White Cookies. Dla ekstrawaganckich smakoszy dedykowane są nietypowe kreacje smakowe, jak żurawina i orzech włoski (Cranberry-Walnut) czy cynamon i śliwka (Cinnamon-Plum). Cookies w wersji dla dzieci to z kolei chrupiące karmelowo-arachidowe ciasteczka Peanut-Caramel oraz kolorowe Rainbow Cookies.
Trzy ciasteczkowe mieszanki ma do zaoferowania firma Lesaffre. Kompozycja no nazwie Cookies Czekoladowe pozwala wyprodukować duże ciastka o efektownym wyglądzie, które dzięki wilgotnemu wnętrzu długo zachowują świeżość. Gotowe wypieki charakteryzuje głębia intensywnie czekoladowego aromatu – podkreśla producent dodając, że ciastka uzyskane ze wspomnianego miksu są wyrobem naturalnym i atrakcyjnym m.in. dla konsumentów hołdujących trendowi clean label. Dodatkowym atutem Cookies Czekoladowe jest możliwość swobodnej kreacji receptur – można je urozmaicać wzbogacając np. o kawałki czekolady, bakalie lub orzechy.
Z kolei Cookies Owsiane to miks, w którego składzie znajdziemy pełne ziarna owsa (płatki i mąka pełnoziarnista), a tym samym dużą ilość błonnika pokarmowego. Jak zapewnia firma Lesaffre, specjalnie opracowana formuła mieszanki zapobiega chłonięciu wilgoci z otoczenia, co często ma miejsce w przypadku wyrobów z ciasta kruchego.
Pełnoziarniste słodkie wypieki można także wyprodukować z koncentratu Cookies Owsiane Brown. Jego istotnym atutem jest fakt, że smaczne ciasteczka długo pozostają świeże i kruche, gdyż specjalnie opracowana formuła mieszanki zapobiega chłonięciu wilgoci z otoczenia.
Miksy do produkcji prawdziwie amerykańskich ciasteczek ma także firma Dawn (na zdjęciu). Jej 100 % kompozycje pozwalają tworzyć własne odmiany ciastek przez zastosowanie różnych dodatków. Samo ciasto przygotowuje się jedynie łącząc mieszankę z wodą i masłem. Łatwość wypiekania ma zagwarantować zawsze doskonały rezultat bez względu na umiejętności cukiernika. Kompozycja o harmonijnie zbalansowanym smaku jest odporna na zamrażanie i odmrażanie – informuje producent miksów z serii Dawn Cookie o smakach waniliowym, czekoladowym i owsianym. Dodaje przy tym, że mieszanki mają tylko naturalne barwniki i aromaty oraz pozbawione są tłuszczu palmowego.
W katalogu firmy CSM, a konkretnie w linii mieszanek Oryginal American Sweets, które obejmują pełną gamę wysokiej jakości składników do produkcji klasycznych słodkich wypieków rodem zza oceanu, również nie zabrakło proszku do wyrobu charakterystycznych ciastek o wilgotnym miękiszu skrywanym pod chrupiącą skórką. Mowa o maślanych American Cookies.
Artykuł z Bake & Sweet, lipiec-sierpień 2019