Komponenty do wyrobu pieczywa kukurydzianego z pewnością nigdy nie będą zajmować czołowych pozycji w ofertach firm produkujących mieszanki piekarnicze, ale niemal każda z nich ma w swoim asortymencie coś na bazie mąki kukurydzianej.
Kukurydziane produkty niewątpliwie są interesującą alternatywą dla zwykłego pieczywa pszennego lub mieszanego nie tylko ze względu na swój charakterystyczny smak, aromat oraz atrakcyjny wygląd (zwłaszcza żółty miękisz), ale głównie z uwagi na prozdrowotne właściwości. Kukurydza zawiera bowiem duże ilości skrobi, białka i tzw. zdrowego tłuszczu. Jest bogata w witaminy i sole potasu, fosforu, żelaza, miedzi, magnezu, wapnia oraz cynku. Ma nawet śladowe ilości kobaltu, jodu i bromu. Dzięki obecności selenu, któremu towarzyszy witamina E, kukurydza ma także duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych. Jej rzadki barwnik roślinny, zeaksantyna, należy do grupy antyutleniaczy i wykazuje zdolność blokowania wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania raka. Do tego wszystkiego dodajmy jeszcze, że kukurydza pozbawiona jest glutenu.Czy wcześniej wiedzieliście o tych zaletach wspomnianej rośliny? Jeśli nie, to teraz już możecie się zacząć zastanawiać co warto zacząć produkować, aby swój asortyment wypieków wzbogacić o charakterystyczne żółte wyroby. Z czego produkować? Na przykład z mieszanek prezentowanych w tym artykule.
Dużą zawartość ziaren słonecznika ma bogata w białko mieszanka Uldo Kukurydza Plus. Ten uniwersalny miks przeznaczony do produkcji zarówno chlebów, jak też pieczywa drobnego, charakteryzuje się m.in. delikatną żółtą barwą, jaką zawdzięcza nie tylko mące kukurydzianej, ale również dodatkowi kurkumy. Nieco mniej produktów przemiału kukurydzy czyli mąki, kaszy i ekstrudatu znajdziemy w miksie Uldo Kukurydza M. Dodać trzeba, że mieszanka ta została wzbogacona orientalną kompozycją przypraw (kmin rzymski, koper włoski, kozieradka, gorczyca, kolendra, chili, kurkuma, liść laurowy, liść curry, czosnek, goździki, anyż, sól).
Wyroby kukurydzianych miksów nie muszą jednak mieć postaci klasycznych chlebów czy bułek, czego przykładem są rzemieślniczej produkcji paluszki, ślimaki i inne przekąski o żółtym zabarwieniu, które można przygotować z mieszanki Uldo Kukurydza (na zdjęciu) wzbogaconej o ziarna słonecznika i siemienia lnianego.
Jednym z producentów tego typu miksów kukurydzianych jest firma Zeelandia, która proponuje piekarzom dwie ciekawe mieszanki. 50% Fiesta, która swoją oryginalną barwę zawdzięcza dużej zawartości nie tylko mąki, ale też płatków kukurydzianych, oprócz bułek i bagietek dedykowana jest też do produkcji wspomnianych już drobnych przekąsek. Także Fiesta Pikantna wzbogacona w przyprawy i proszek pomidorowy przeznaczona jest do wypieku różnorodnych małych form, w tym także pizzy oraz paluszków grissini.
Kilka kukurydzianych proszków znaleźć można także pośród mieszanek firmy Ireks. Jest ona producentem m.in. mieszanki Ireks Chorwacki, która pozwala w bardzo prosty i szybki sposób wyprodukować lekki i aromatyczny chleb o charakterystycznym smaku i jasnożółtym miękiszu. Ciasto wykazuje dużą tolerancję podczas maszynowej obróbki i nadaje się do produkcji pieczywa mrożonego. Inne komponenty piekarskie pozwalające na produkcję chlebów i bułek o złocistej barwie miękiszu to Ireks Kukuruz i Ireks Kukuruz Gold. Te 50% Miksy, dzięki szczególnym kompozycjom surowców, pozwalają uzyskać pieczywa z chrupkami kukurydzianymi i słonecznikiem oraz aromacie odpowiednio dobranych przypraw.
Artykuł z Bake&Sweet, listopad-grudzień 2019