Do miodowników, muffin, blatów…

Do miodowników, muffin, blatów…

Często cukiernicy, zamiast naturalnych miodów, zastępują je sztucznymi, które świetnie zdają egzamin przy produkcji różnych słodkich wypieków, a także pieczywa i lodów rzemieślniczych. Inną alternatywą przy wyrobie ciast jest stosowanie gotowych mieszanek zawierających miody w formie proszku.

Miód to niewątpliwie jeden z droższych surowców cukierniczych, za który z roku na rok trzeba płacić coraz więcej. Spowodowane jest to głównie malejącą liczby pszczół, a tym samym spadkiem produkcji wszelkiego rodzaju miodów: rzepakowego, akacjowego, lipowego, gryczanego, wrzosowego, wielokwiatowego i innych. Na szczęście do wyboru są też miodowe miksy, ale ich ilośc na polskim rynku od lat nie jest imponująca.

Firma Zeelandia proponuje mieszankę Ciasta Miodowego, które – jak zapewnia producent – ma w składzie widoczne i wyczuwalne kawałki miodu. Koncentrat pozwala na proste przygotowanie ciasta biszkoptowo-tłuszczowego do różnego rodzaju placków i wypieków deserowych o wilgotnym, bursztynowo-złotym miękiszu, bogatym aromacie i pełnym smaku. Świetnie komponuje się on z wieloma różnymi dodatkami, np. z owocami.

Z kolei Ciasto Miodowo-Czekoladowe wzbogacone zostało kuleczkami złocistego miodu, które nie rozpływają się podczas wypieku, a także kawałkami ciemnej czekolady. Koncentrat ten pozwala przygotować wypieki o bogatym smaku domowych wyrobów, jednocześnie zachowując delikatną strukturę i zapewniając niezmienną jakość oraz zawsze taki sam rezultat – zachwala Zeelandia. Miks można wykorzystać zarówno do wyrobu ciast babkowych, jak też tortów i luksusowych ciast deserowych.

Wyrazisty smak i zapach miodu naturalnego to jedne z zalet wypieków z mieszanki KOMPLET Miodowe Soft. Jest ona przeznaczona do łatwego i racjonalnego przygotowania ciasta, którego podstawowa receptura wymaga jedynie połączenia proszku z olejem, jajami i wodą. Tak uzyskaną masę biszkoptowo-tłuszczową można wykorzystać, np. do wyrobu ciasta miodowego z masą kokosową, babki miodowo-maślanej, stefanki miodowej z powidłami, rolady jogurtowo-miodowej, szarlotki miodowej czy też kostki Miodowy Grzaniec. To tylko kilka propozycji zastosowania wspomnianej mieszanki, jakie podpowiada jej producent, firma KOMPLET Polska.

Naturalny miód pszczeli poddany procesowi suszenia rozpyłowego jest także jednym ze składników miksu biszkoptowo-tłuszczowego opracowanego przez technologów firmy Atlantis. Wedle zapewnień producenta Ciasta Miodowego idealnie nadaje się ono do wyrobu, m.in. miodowników, mufinek, blatów, spodów i tacek z nadzieniami.

Artykuł z Bake&Sweet, listopad-grudzień 2019