W sam raz na bar

W sam raz na bar

Do cukierni, kawiarni czy restauracji, gdzie sprzedaje się niewielkie ilości lodów włoskich oraz słodkich deserów na bazie lub z dodatkiem softów, automaty wolnostojące nie mają zastosowania. W takich lokalach znacznie lepiej sprawdzają się niewielkie maszyny nabarowe zwane też nablatowymi, przy czym pod określeniem „niewielkie” wcale nie kryją się małe możliwości produkcyjne.

Nowością pośród tych urządzeń jest automat 161 G SP włoskiej firmy Carpigiani, który po raz pierwszy był w Polsce zaprezentowany na tegorocznych targach Expo Sweet. Nabarowa maszyna pokazywana przez firmę Primulator to najmniejszy na świecie 1-smakowy automat do softów wyposażony w funkcję auto-pasteryzacji gwarantującą bezpieczeństwo lodów pod względem mikrobiologicznym. Warto podkreślić, że pasteryzacja lodów znacznie wydłuża czas między koniecznym do przeprowadzenia kompletnym czyszczeniem automatu. Przy regularnej sprzedaży lodów takie mycie można przeprowadzać nawet tylko raz na dwa tygodnie, co w praktyce oznacza mniej pracy dla personelu.

Szerokość urządzenia wynosi zaledwie 30 cm, czyli tyle co kartka papieru A4. Pozostałe wymiary to 79 cm wysokości i 85 cm głębokości. Aby umożliwić zabudowanie tego automatu, a tym samym ekonomiczniejsze wkomponowanie go istniejące meble i urządzenia barowe, włoski producent zastosował chłodzenie kominowe – powietrze pobierane jest od spodu i oddawane do góry.

Maszyna z 5-litrowym zbiornikiem, pracująca z wydajnością do 15 kg/h pozbawiona została pompy napowietrzającej. Włoski producent zastosował system grawitacyjnego napełniania cylindra, który zapewnia 20 – 40 % napowietrzenie mieszanki lodowej.

Dla zmniejszenia ewentualnych strat produktu podczas jego dystrybucji, model 161 G SP może być dodatkowo wyposażony w samozamykające uchwyty głowicy wydającej lody. Pozwala to również utrzymać maszynę i jej sąsiedztwo w odpowiedniej czystości. Z kolei, aby uatrakcyjnić produkt oferowany klientowi można skorzystać z odpowiednich końcówek Single Portion o różnych wzorach. Opcjonalnym rozwiązaniem jest system Teorema, który za pośrednictwem sieci GSM pozwala na zdalny dostęp do parametrów pracy maszyny, automatycznie informuje o ewentualnych awariach i przypomina o konieczności mycia.

Sterowanie automatem odbywa się za pomocą frontowego panelu i wyświetlacza informującego o temperaturze mieszanki, jej konsystencji, braku mieszanki itp. Łatwa obsługa nie wymaga od użytkownika żadnej wiedzy na temat produkcji lodów – wystarczy podstawowe przeszkolenie.

Serwis zapewnia wyregulowanie oraz zapisanie programu, który od użytkownika nie wymaga codziennych korekt i gwarantuje uzyskanie powtarzalnych produktów bez wiedzy technologicznej – podkreślają przedstawiciele Primulatora.

Carpigiani 161 G SP to rozwinięcie konceptu gastronomicznego bazującego na automatycznych ekspresach do kawy, piecach z przyspieszoną technologią gotowania i pieczenia czy automatycznych wyciskarkach do owoców. Konceptu gastronomicznego, który znajduje zastosowanie wszędzie tam, gdzie liczy się szybka, a jednocześnie w miarę kompleksowa obsługa klienta, np. na stacjach paliw.

– Trzeba zaznaczyć, że lody soft wyprodukowane na tej maszynie mogą stanowić także bazę do przygotowania szeregu innych atrakcyjnych wyrobów – mówi Piotr Lamenta z Primulatora. – Śmiało można powiedzieć, że to co restauracje McDonald’s oferują w segmencie mrożonych deserów jesteśmy w stanie bez problemów odtworzyć na niewielkiej powierzchni zajmującej zaledwie jedną trzecią metra kwadratowego. Dawniej nie myślało się o takich rozwiązania, ale teraz widzimy, że rośnie popyt na tego typu produkty, które są serwowane nie tylko na waflu, lecz także w kubeczkach.

W ofercie wspomnianego włoskiego producenta znajdziemy także inne niewielkie maszyny nabarowe zdające egzamin zarówno w lokalach gastronomicznych, jak też w małych punktach sprzedaży, np. na stoiskach z wyrobami cukierniczymi. Należą do nich Carpigiani 191 (1 smak) oraz Carpigiani 193 (2 smaki + miks). Każda z nich występuje w wersjach grawitacyjnej lub z pompą napowietrzającą. Automaty wyposażono m.in. w elektroniczny system kontroli konsystencji lodów, mieszadło zapobiegające rozwarstwieniu produktu i zmniejszające jego zapienienie, świder POM dopasowujący się do ścianek cylindra oraz system rozmrażania cylindra przez jego podgrzanie.

Nabarową jest też maszyna Carpigiani 243 EVO (2 smaki + miks). Posiada ona innowacyjny elektroniczny system kontroli konsystencji mieszanek w obu cylindrach, pozwalający na jednoczesne używanie różnych receptur i uzyskanie perfekcyjnej struktury lodów. Automat występuje w wersji grawitacyjnej z maksymalnie 40 % napowietrzaniem mieszanki lub w wersji wyposażonej w stalową pompę zębatą, która umożliwia napowietrzenie lodów nawet do 80 %. W zależności od modeli producent zastosował świder POM lub stalowy świder z podwójną spiralą i wewnętrznym mieszadłem.

Kilka niewielkich nablatowych automatów ma w swojej ofercie firma Vegagastro. Należą do nich m.in. maszyny amerykańskiej firmy Electro Freeze. Proste w obsłudze urzadzenie Electro Freeze CS 4 z grawitacyjnym systemem napowietrzania pozwala sterować produkcją lodów w jednym smaku za pomocą kilku przełączników – automat specjalnie pozbawiony została elektroniki, aby zwiększyć jego niezawodność. Wyposażony została w szereg zabezpieczeń, które w krytycznym momencie maja za zadanie wyłączyć urządzenie chroniąc je tym samym przed awarią. W tym energooszczędnym modelu znajdzimy m.in. system nocnej konserwacji mieszanki, czujnik poziomu masy oraz funkcję auto-mycia. Zbiornik, w jaki wyposażono CS 4 dla łatwiejszego utrzymania w czystości ma zaokrąglone ranty.

Duża wydajność charakteryzuje 3-smakowy automat Electro Freeze SL 400 C wyposażony w dwa zbiorniki na mieszanki o pojemności 11,5 litrów każdy, 2,7-litrowe cylindry oraz dwa niezależne układy sterujące m.in. praca kompresorów.

Również przy konstruowaniu tej maszyny amerykański producent zrezygnował z elektroniki na rzecz sprawdzonych rozwiązań z użyciem styczników i przekaźników nowej generacji. Model wyposażony został m.in. w opatentowany świder, który przez delikatne mieszanie masy zapewnienia uzyskanie lodów o odpowiedniej strukturze. Godzinowa wydajność SL 400 C to 585 porcji softów.

Wspomniany polski dystrybutor wśród nablatowych automatów do lodów włoskich proponuje też 1-smakowe maszyny włoskiej produkcji: BIB 301 baby oraz BIB 301 pro. Pierwsza z 12-litrowym zbiornikiem może wyporodukować maksymalnie 20 litrów lodów w ciagu godziny, zaś druga dwa razy więcej.

Obie posiadaja pompę perystaltyczną, cylinder o nowoczesnej budowie (ze spiralnym kanałem, przez który przepływa freon), mają system łatwego mycia z powiadomieniem o konieczności jego uruchomienia. Obie posiadają możliwość dodawania do masy zmiksowanych kawałków owoców oraz mogą korzystać z płynnej mieszanki lodowej znajdujacej się w opakowaniu bag-in-box.

Wydajnieszy automat BIB 301 pro wyposażono w wysokiej jakości świder 3x, który oprócz lodów włoskich świetnie sprawdza się także przy produkcji jogurtu mrożonego

Amerykańskie maszyny do softów oferuje w naszym kraju firma Lodmar. Również wśród automatów marki Taylor znajdziemy niewielkie modele dostępne w wersji barowej.

Taylor 161 to 3-smakowe urzędzenie z funkcją konserwacji, co umożliwia bezpieczne przechowywanie mieszanki lodowej w maszynie. Auotomat o prostej obsłudze może być doposażony m.in. w licznik porcji i przystawkę Flavour Burst do koloryzowania rantów loda.

Softy w 2 smakach plus ich miks można też wyprodukować na automacie Taylor C 723, który umożłiwia także produkcję mrożonego jogurtu i lodów jogurtowych. Również ta maszyna ma system konserwacji, co pozwla na jej ciągłą pracę nawet przez 4 dni bez konieczności mycia i demontażu automatu. Urządzenie wyposażone jest w elektroniczną kontrolę poziomu mieszanki oraz system regulacji gęstości lodów.

Firma Taylor produkuje także nablatowe urządzenia do wyrobu softów w tylko jednym smaku. Taylor 152 i Taylor 142 sa zasilane prądem 230 V i chłodzone powietrzem, co pozwala sprzedawać lody np. na imprezach plenerowych.

W skomputeryzowanych automatach Taylor C 706 oraz Taylor C 708, których sterowanie odbywa się za pośrednictwem sensorów dotykowych, zastosowano nowoczesny model pompy o bardzo prostej budowie z możliwością wymiany dysz napowietrzających.

Taylor C 708 to najnowszej generacji w pełni skomputeryzowana jednosmakowa maszyna z pasteryzacją do produkcji lodów soft. Nowoczesne oprogramowanie zastosowane w urządzeniu umożliwia jego łatwą obsługę a system wewnętrznych elektronicznych zabezpieczeń, wyklucza możliwość popełnienia przypadkowych błędów. Taylor C 708 jest wyposażony w sensory dotykowe co sprawia że jego obsługa jest prosta i przyjemna. Maszyna może być stosowana jako model barowy lub dzięki wyposażeniu w dodatkową szafę może być urządzeniem wolnostojącym. W maszynie zastosowano nowoczesny model pompy o bardzo prostej budowie z możliwością wymiany dysz napowietrzających.

Automaty do lodów marki Klimagel by SPM znajdziemy w ofercie polskiego dystrybutora, firmy Frizpol. Poleca on 3-smakowy model Portofino 214 z cylindrami o pojemności 1,95 litra, z możliwością programowania konsystencji lodów, z systemem regulacji czasu produkcji, z samoobsługowym automatycznym domykaniem pozwalającym dostosować wielkość porcji. Maszyna z elektromechanicznym układem sterowania i pracy (opcjonalnie z sterowaniem elektronicznym za pomocą ekranu dotykowego) wystęuje w wersji grawitacyjnej z dwoma 14-litrowymi zbiornikami oraz w wersji z pompą (2 × 7,5 litra). Może być chłodzona wodą lub powietrzem. W zalezności od sposobu podawania mieszanki jej wydaność godzinowa wynosi 500 lub 600 lodów – informuje polski dystrybutor.

Lody w dwóch smakach oraz ich miks można także uzyskać w maszynie Amalfi 211. Mniejsze zbiorniki i cylindry mają wpływ na mniejszą wydajność produkcyjną. W automacie z pompą uzyskamy do 420, a w modelu z grawitacyjnym systemem podawania lodów do 340 sztuk 75-gramowych produktów na godzinę.

Wspomniane rozwiązania techniczne znajdziemy też w jednosmakowych automatach Capri Plus 118 i Capri Plus 114.

Znacznie mniejszą wydajność oferuje niewielkie urządzenie do softów produkowane przez włoską firma Ugolini. Jej 1-smakowy Quick-Gel, którego zaletami są niewątpliwie małe wymiary i waga zaledwie ok. 50 kg, a także niskie zużycie energii, pozwala w ciągu godziny wyprodukować do 14 kg mieszanki czyli ok. 180 sztuk lodów. Zasilanie 230 V oraz maksymalna moc 1,3 kW pozwala bez obaw podłączyć to urządzenie do każdej sieci energetycznej.

U tego samego producenta (i tego samego polskiego dystrybutora, firme Lodel) można też znaleźć niewielkie maszyny z serii MiniGEL zapewniające 70 % napowietrzenie masy lodowej.

Artykuł z Bake & Sweet, marzec 2019