Forgot Password

Default Template

Default Template

Już nie trzeba jechać na SIGEPAktualności

Już nie trzeba jechać na SIGEP

Zaledwie tygodnie dzielą nas od Expo Sweet – najsłodszych targów w Polsce. Wydarzenie rozpocznie się 17 lutego, w niedzielę, w Centrum Targowo-Konferencyjnym ExpoXXI przy ul. Prądzyńskiego w Warszawie. Największe święto…

Świat prozdrowotnych kiszonek od Piskorka. Czas na wzmocnienie, na probiotykiAktualności

Świat prozdrowotnych kiszonek od Piskorka. Czas na wzmocnienie, na probiotyki

Całkiem niedawni Amerykanie mieli możność poznania smaku soku z ukiszonej kapusty. Podczas Natural Products Expo East w Filadelfii tym naturalnym probiotykiem częstowała ekipa z firmy „Piskorek Dystrybucja”, która wraz z…

Podwójna szyba – rozwiązanie cukierniczych problemówTechnologie

Podwójna szyba – rozwiązanie cukierniczych problemów

W gastronomii, szczególnie w branży cukierniczej, lato jest okresem nie tylko zwiększonej sprzedaży, ale też czasem największych wyzwań i kłopotów. Szczególnie teraz, przy zmieniającym się klimacie, kiedy letnie miesiące bywają…

Pieczenie na okrągłoTechnologie

Pieczenie na okrągło

Na łamach Bake & Sweet ponownie przypominamy najpopularniejsze piece obrotowe, z których korzystają zarówno polscy rzemieślnicy, jak i większe zakłady piekarsko-cukiernicze. Wszystkie z opisywanych urządzeń to piece zagraniczne, gdyż żaden…

Perłowe, błyszcząceDodatki i surowce

Perłowe, błyszczące

Od kilku lat wśród surowców, z których na co dzień korzystają cukiernicy, a zwłaszcza dekoratorzy, ważne miejsce zajmują barwniki nadające gotowym wyrobom głębię kolorów i niepowtarzalny perłowy efekt. Polskim producentem…

Inspiracji szukamy wszędzieWywiady

Inspiracji szukamy wszędzie

Rozmowa z Mariuszem Zychem, Krystianem Bolinem i Wojciechem Gaszem – technologami firmy Vortumnus. Wywiad ze stycznia 2018 roku Bake & Sweet: Firma Vortumnus dobrze znana jest cukiernikom, piekarzom i lodziarzom,…

Smażalniki nie tylko do pączkówTechnologie

Smażalniki nie tylko do pączków

Pączki przez wielu cukierników traktowane są po macoszemu. Produkuje się je masowo głównie w Tłusty Czwartek, a przez pozostałą część roku stanowią jedynie skromne uzupełnienie oferty zakładów cukierniczych. A przecież…

Nie dla wszystkich niższy VATAktualności

Nie dla wszystkich niższy VAT

5-procentową stawką podatku od towarów i usług ma zostać objęte pieczywo oraz wyroby ciastkarskie – zakłada projekt nowej ustawy o VAT przygotowany przez rząd. Nie wiadomo jednak, czy w takiej…

Mokry kęs między pasamiTechnologie

Mokry kęs między pasami

Zaokrąglarki stożkowe stanowią podstawowe wyposażenie wszystkich zakładów piekarskich – od małych do półprzemysłowych. To z pewnością najpopularniejsze konstrukcje dedykowane do formowania kęsów ciasta. Znacznie mniej popularne są zaokrąglarki taśmowe (pasowe).…

Targowa jesień w PoznaniuAktualności

Targowa jesień w Poznaniu

Na przełomie września i października w Poznaniu odbyło się kolejne, jedno z najważniejszych wydarzeń branży spożywczej, HoReCa oraz opakowaniowej i logistycznej w naszym kraju. W jesiennym bloku obejmującym Międzynarodowe Targi…