Forgot Password

Blog List Type2

Blog List Type2

Żytnie znaczy zdrowszeDodatki i surowce

Żytnie znaczy zdrowsze

Pieczywo żytnie ma wiele zalet, o czym dobrze wie coraz liczniejsza rzesza świadomych konsumentów. Chleb z mąki żytniej wyprodukowany na zakwasie ma znaczniej mniejszy indeks glikemiczny niż bochenki z mąki…

Niewielkie babeczki zamiast dużej babyDodatki i surowce

Niewielkie babeczki zamiast dużej baby

Muffiny można z powodzeniem przygotować nawet w niewielkiej rzemieślniczej cukierni, a zyski ze sprzedaży tych wyrobów mogą być większe niż dochody z produkcji tradycyjnych babek. Te niewielkie wypieki z ciast…

Włoska bułka na liniach produkcyjnychTechnologie

Włoska bułka na liniach produkcyjnych

Wyrób pieczywa drobnego z ciast luźnych o wysokim TA, a tym samym także o wysokiej wydajności, jest możliwy m.in. dzięki specjalistycznym zestawom maszyn. Zastosowana w nich technologia pozwala na bardzo…

Ambicje Bio Piekarza NowakowskiegoPomysł na biznes

Ambicje Bio Piekarza Nowakowskiego

Nie w każdej piekarni spotyka się tradycja pieczenia pełnoziarnistego chleba ze spełnieniem rekomendacji Instytutu Żywienia i Żywności, aby konsumenci mogli w jadłospisie mieć kilka – co najmniej pięć – produktów…

Czyszczenie etykiet jest w modzieDodatki i surowce

Czyszczenie etykiet jest w modzie

Coraz częściej piekarze sięgają po mieszanki, które pozwalają im produkować chleby i bułki zgodne z trendem Clean Label. Jest on obecny także w sektorze cukierniczym, gdzie jednak nie zawsze da…

Stabilne i naturalneDodatki i surowce

Stabilne i naturalne

Szerokie zastosowanie śmietan zwierzęcych i roślinnych w produkcji cukierniczej w dużym stopniu wymusza korzystanie ze środków stabilizujących. Są one powszechnie używane w każdym nowoczesnym zakładzie cukierniczym. Wynika to również z…

Smakosze lubią oryginalnośćDodatki i surowce

Smakosze lubią oryginalność

To wilgotne, delikatnie aksamitne, maślane ciasto najczęściej serwowane jest pod postacią tortu np. z masą serową, ale na bazie Red Velvet z powodzeniem możemy produkować także inne wypieki, np. muffiny.…

Małe piece, ale duże możliwościTechnologie

Małe piece, ale duże możliwości

Na łamach marcowego Bake & Sweet powracamy do niewielkich pieców konwekcyjno-parowych. Ich uniwersalne zastosowanie pozwala korzystać z tych urządzeń zarówno w punktach sprzedaży pieczywa, jak też w niewielkich lokalach gastronomicznych.…

Ostatni taniec zwycięskiego duetuAktualności

Ostatni taniec zwycięskiego duetu

Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski trzy lata musieli czekać na obronę tytułu „Najlepszego z Najlepszych” w Kulinarnym Pucharze Polski. Co zmieniło się przez ten czas w zawodowym życiu zwycięskiego duetu…

Lodziarze walczyli w ŁodziAktualności

Lodziarze walczyli w Łodzi

Kilkunastu rzemieślników stanęło w kwietniu do rywalizacji o zwycięstwo w polskich eliminacjach Gelato Festival Challenge 2019. Zawody zorganizowane w siedzibie firmy Primulator przyciągnęły do Łodzi lodziarzy z całego kraju. Jedni…