Otula delikatnym smakiem…

Otula delikatnym smakiem…

Ciasto z dodatkiem mąki kasztanowej to najnowszy produkt w cukierniczej ofercie firmy Credin. Z mieszanki Credi Kaszmir można przygotować szereg popularnych wyrobów o niespotykanym smaku i aromacie.

Mąka z kasztanów jadalnych zyskuje coraz większą popularność wśród konsumentów, głównie za sprawą swych unikalnych wartości odżywczych. W porównaniu z mąką pszenną zawiera znacznie więcej wysokiej jakości białka z niezbędnymi aminokwasami, węglowodany, jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik. Sporo w niej witamin (m.in. B6) oraz minerałów, takich jak miedź, potas, fosfor czy magnez. Istotną zaleta mąki kasztanowej jest też fakt, iż nie zawiera glutenu. Koresponduje więc nie tylko ze zdrowym trybem życia, ale także z modnymi dietami – podkreśla producent dodając, że to pierwsza na polskim rynku mieszanka z mąką kasztanową w składzie (3,5 %).

Miksu Credi Kaszmir, który dedykowany jest do produkcji ciemnego i wilgotnego ciasta biszkoptowo-tłuszczowego można użyć m.in. przy wyrobie babek, muffinek, tortów, różnych ciast deserowych itp. Wypieki te – jak zapewnia firma Credin – charakteryzują się unikalnym orzechowym posmakiem i aromatem rodzynek w rumie. Po nową mieszankę możemy również sięgnąć, gdy chcemy stworzyć aplikację z efektem „crunchy” – dodajemy wówczas takie komponenty, jak płatki kukurydziane, prażony sezam czy nadzienie chałwowe z drobnymi orzeszkami – podpowiadają autorzy oryginalnej mieszanki.

Artykuł z Bake & Sweet, kwiecien 2019