Forgot Password

Blog List Type1

Blog List Type1

Pomada – tak, pędzel – nieTechnologie

Pomada – tak, pędzel – nie

W zależności od skali produkcji i asortymentu wyrobów, które wymagają dekorowania, narzędziami przydatnymi w pracy cukiernika mogą być wydajne urządzenia…

Jaglane, czyli zdroweDodatki i surowce

Jaglane, czyli zdrowe

Proso znane jest ludzkości od wielu lat, ale gdyby nie moda na tzw. zdrową żywność przypuszczalnie nadal byłoby zapomniane przez…

Przyszłość chleba tkwi w tradycji – wystartował  konkurs Master BakerAktualności

Przyszłość chleba tkwi w tradycji – wystartował  konkurs Master Baker

Chleb, to pokarm,  który towarzyszy nam podczas większości posiłków. Pieczywo kupujemy w sklepikach, w dużych i małych sieciowych placówkach, w…

Orzechowy posmak orkiszuDodatki i surowce

Orzechowy posmak orkiszu

Z roku na rok na polskim rynku zaopatrzenia branży piekarsko-cukierniczej przybywa mieszanek, które mają ułatwić produkcję różnych orkiszowych wypieków. Orkisz…

Szałwia hiszpańska wciąż na topieDodatki i surowce

Szałwia hiszpańska wciąż na topie

Nasiona chia to doskonały przykład, jak wiele zapomnianych lub niedocenianych składników żywnościowych przeżywa obecnie swój renesans. Od setek lat znane…

Przekąski o wytrawnych smakachDodatki i surowce

Przekąski o wytrawnych smakach

Muffiny o wytrawnychsmakach wciąż są rzadkością w ofertach polskich piekarni. Aprzecież babeczki z dodatkiem np. szpinaku, pieczarek czy sera mogąbyć…

96 lat i… więcej już nie będzieAktualności

96 lat i… więcej już nie będzie

Po blisko wieku działalności z mapy Bydgoszczy zniknęła Piekarnia Bigońscy. Ten najstarszy w mieście nad Brąd zakład produkujący chleby został…

Ciasteczka o korzennym smakuDodatki i surowce

Ciasteczka o korzennym smaku

O tym, że tradycyjne pierniczki z powodzeniem sprzedają się w cukierniach przez cały rok, a nie tylko w okresie Bożego…

Inspiracji szukamy wszędzieWywiady

Inspiracji szukamy wszędzie

Rozmowa z Mariuszem Zychem, Krystianem Bolinem i Wojciechem Gaszem – technologami firmy Vortumnus. Wywiad ze stycznia 2018 roku Bake &…

Delikatne dzielenie luźnego ciastaTechnologie

Delikatne dzielenie luźnego ciasta

Woda jest najtańszym składnikiem gotowego pieczywa, a im więcej jest jej w cieście tym bardziej można obniżyć koszt produkcji chlebów.…