Coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Powody są różne: ekologiczne, religijne, filozoficzne… Najczęściej jednak przejście…
Gdyby poprosić dowolnie wybranego cukiernika o to, aby wymienił urządzenia i maszyny, bez których nie jest…
Przy niewielkiej, rzemieślniczej produkcji kruchych ciastek, niektórzy ich producenci ręcznie ozdabiają swoje wyroby. Ma to jednak…
Owijki do wafli nie są niczym szczególnym w lodziarstwie europejskim. W krajach zachodnich używa się ich…
Jeszcze przed paroma laty cukiernicy przygotowując ciasta listkujące nie zastanawiali się zbytnio nad tym, czy używana…
O szwedzkich piecach rozmawiamy z Adamem Nurkowskim, szefem firmy Nurkowski, która jest polskim dystrybutorem marki Revent.…
105 cukierni z Wielkopolski posiada obecnie specjalny certyfikat uprawniający do produkcji tradycyjnych rogali świętomarcińskich. Dokument ten…
Mimo podwyżek cen pieczywa jest ryzyko, że niezbyt wysokie marże producentów ulegną dalszemu obniżeniu, stawiając część…
Dobiegł końca proces sądowy w sprawie cukiernika z Irlandii Północnej, który przed trzema laty odmówił przygotowania…
Podczas świat na polskich stołach nie może zabraknąć tradycyjnych wypieków wzbogaconych o smaki i aromaty charakterystycznych…