Blog List Type2
Piekarnia należąca do Fabrice’a Leroy’a została w kwietniu uznana za najlepszego producenta paryskich bagietek. W konkursie rywalizowało ze sobą blisko 230 wypieków, które każdego dnia powstają w piekarniach rzemieślniczych w…
Jessica Préalpato z Francji została wyróżniona prestiżowym tytułem The World Best Pastry Chef. Po raz pierwszy w historii za najlepszego cukiernika na świecie uznano kobietę. 32-letnia Jessica Préalpato obecnie jest…
Warto po niego sięgnąć przy produkcji tortów czy serników. Świetnie nadaje się do smarowania blatów, do wypełniania drobnych babeczek, rurek oraz dekorowania różnych wypieków. Można nim przekładać wafle i kruche…
Nową, atrakcyjną mieszankę do przygotowania ciastek wprowadziła na rynek firma Zeelandia. Miksu Sezamki można używać także do wypieku kruchych spodów lub przygotowania smacznej kruszonki. Najnowsza kompozycja cukiernicza zawiera składniki z…
24 maja wchodzą w życie przepisy dotyczące ograniczenia ilości jednorazówek z tworzyw sztucznych w sklepach i restauracjach. Z rynku mają zniknąć plastikowe patyczki do uszu, a także styropianowe opakowania do…
Od kilku lat w Unii Europejskiej obowiązuje strategia „Od pola do stołu”, której celem jest realizacja europejskiego zrównoważonego systemu żywnościowego. Eksperci podkreślają, że sposobem na zapewnienie Europejczykom zdrowej i bezpiecznej…
Zdaniem piekarzy i cukierników, którzy na co dzień korzystają z płynnych żółtek, białek i mas jajowych, jedną z najważniejszych cech tych półproduktów jest ich jednolita struktura i wodnista konsystencja. Dzięki…
Dobry cukiernik sam robi biszkopt – twierdzą ci rzemieślnicy, którzy jak ognia boją się mieszanek powszechnie używanych do produkcji ciast. Ale wielu producentów nie ukrywa, że na co dzień korzysta…
Gdyby poprosić dowolnie wybranego cukiernika o to, aby wymienił urządzenia i maszyny, bez których nie jest w stanie normalnie pracować, to na jego liście z pewnością znalazłby się mikser lub…