Forgot Password

Default Template

Default Template

Ciasteczka w amerykańskim styluDodatki i surowce

Ciasteczka w amerykańskim stylu

Popularności klasycznych cookies należy się dopatrywać w modzie na wszystko, co pochodzi zza oceanu. To stamtąd przybyły do Europy m.in. muffiny, donuty i bogato dekorowane ciasteczka cupcakes. Amerykańskie korzenie mają…

Czy olej posmażalniczy jest odpadem komunalnym? Rzecznik MŚP pyta w imieniu przedsiębiorcyAktualności

Czy olej posmażalniczy jest odpadem komunalnym? Rzecznik MŚP pyta w imieniu przedsiębiorcy

Rzecznik Małych i Średnich Przedsiębiorców otrzymał odpowiedź Ministerstwa Klimatu i Środowiska na wątpliwości dotyczące klasyfikacji oleju posmażalniczego, pochodzącego z restauracji, piekarni lub cukierni, jako odpadu komunalnego. Do Biura Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorców wpłynął wniosek przedsiębiorcy,…

Piekarnia przeprosiła, ale niesmak pozostał.Aktualności

Piekarnia przeprosiła, ale niesmak pozostał.

Złożymy zawiadomienie do organów ścigania, bo czujemy się, jako personel medyczny, dyskryminowani – powiedział w rozmowie z dziennikarzem portalu Onet prezes Wielkopolskiej Izby Lekarskiej Artur de Rosier po tym, jak…

Pomidory czy cebula?Dodatki i surowce

Pomidory czy cebula?

W branży piekarskiej jest trend, który ma na celu wykorzystanie składników odpadowych po produkcji wyrobów spożywczych w tworzeniu tak zwanej żywności funkcjonalnej. Do takich produktów można zaliczyć także pieczywo wzbogacone…

Mrożonki to wartość dodanaPomysł na biznes

Mrożonki to wartość dodana

Rynek mrożonych produktów cukierniczych rozwija się w Europie, także w naszym kraju, w galopującym tempie. Wyroby te trafiają jednak nie tylko do restauracji, kawiarni czy punktów sprzedaży na stacjach paliw,…

Jedna maszyna, a tak wiele słodyczyTechnologie

Jedna maszyna, a tak wiele słodyczy

Polscy konsumenci lubią zarówno drobne wypieki o prostych formach, często przypominające produkty domowej roboty, jak też wielobarwne i wielosmakowe ciastka z galaretką lub bez, polane czekoladą, obsypane cukrem itp. Jak…

Cupcakes – słodycz popkulturyMarketing

Cupcakes – słodycz popkultury

Równie ważny jak smak jest ich wygląd. Kuszą więc kolorami i finezyjnymi dodatkami. Są ozdobą cukierniczych witryn, w których pełnią rolę „słodkich kusicielek”. Cupcakes – to na ich punkcie, kilkanaście…

W czym upiec babkę i muffiny?Technologie

W czym upiec babkę i muffiny?

Jaki materiał na formy do pieczenia najlepiej sprawdza się przy produkcji ciasta biszkoptowo-tłuszczowego? Czy lepsza jest stal pokryta teflonem czy też elastyczny silikon? A może zwykła forma z aluminium, która…

Chleby bez zbędnych dodatkówDodatki i surowce

Chleby bez zbędnych dodatków

Clean Label to dynamicznie rozwijający się trend konsumencki, który dla piekarzy i cukierników powinien być wyraźnym drogowskazem, w jakim kierunku należy podążać, aby zaspokoić potrzeby rynku i w efekcie zarabiać…

Najpierw do Włoch, potem do NiemiecAktualności

Najpierw do Włoch, potem do Niemiec

W styczniu czekają nas dwie imprezy branżowe międzynarodowego formatu. Najpierw do włoskiego Rimini przyjadą głównie lodziarze i cukiernicy z całego świata, a tydzień później producenci słodyczy spotkają się w niemieckiej…