Default Template
Za nie wydanie paragonu np. za zakup pieczywa czy wyrobów cukierniczych, można zapłacić nawet 2000 zł kary. Kontrolerzy ze skarbówki coraz częściej dopuszczają się prowokacji i udając klientów obserwują ekspedientki…
Pieczywo z dodatkiem gryki charakteryzuje się znacznie zwiększoną objętością w stosunku do tradycyjnych receptur. Ale to nie jedyna zaleta tego rodzaju wyrobów, które może nie należą do najpopularniejszych produktów sprzedawanych…
Rozmowa z Krzysztofem Kłosowkim, właścicielem tradycyjnej Piekarni Kłosowski z Iławy. Jedynej prywatnej firmy z tej branży, która przetrwała na rynku, a jakością swoich wyrobów skutecznie konkuruje z tzw. przemysłówką. Bake…
O kilka nowości, nie tylko dla piekarzy i cukierników, wzbogaciła się w ostatnim czasie oferta firmy Uldo. Znajdziemy w niej także coś dla gastronomów. Mowa o uniwersalnej mieszance Uldo Kruche…
Niemal w każdym sektorze produkcji spożywczej wyznacznikiem postępu technologicznego są nowości pokazywane na targach branżowych. W tym roku zaprezentowano je głównie na Expo Sweet i Polagra Tech. Przypomnijmy, co nowego…
Równie ważny jak smak jest ich wygląd. Kuszą więc kolorami i finezyjnymi dodatkami. Są ozdobą cukierniczych witryn, w których pełnią rolę „słodkich kusicielek”. Cupcakes – to na ich punkcie, kilkanaście…
BreadBot – tak nazywa się oryginalna maszyna do produkcji chleba, którą na początku stycznia na targach CES 2019 w Las Vegas zaprezentowała firma Wilkinson Baking Company. Amerykański producent po raz…
Szerokie zastosowanie śmietan zwierzęcych i roślinnych w produkcji cukierniczej w dużym stopniu wymusza korzystanie ze środków stabilizujących. Są one powszechnie używane w każdym nowoczesnym zakładzie cukierniczym. Wynika to również z…
Targi POLAGRA to wydarzenie o najdłuższej tradycji, dedykowane branży spożywczej i sektorowi HoReCa. Wyróżnia je różnorodność, skala oraz biznesowa jakość jej uczestników, dzięki czemu stanowią platformę do rozwoju relacji biznesowych,…