Blog Triple Grid
Coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Powody są różne: ekologiczne, religijne, filozoficzne… Najczęściej jednak przejście na wegetarianizm wynika z…
Gdyby poprosić dowolnie wybranego cukiernika o to, aby wymienił urządzenia i maszyny, bez których nie jest w stanie normalnie pracować,…
Przy niewielkiej, rzemieślniczej produkcji kruchych ciastek, niektórzy ich producenci ręcznie ozdabiają swoje wyroby. Ma to jednak swoje minusy. Dekorowanie manualne…
Owijki do wafli nie są niczym szczególnym w lodziarstwie europejskim. W krajach zachodnich używa się ich niemal powszechnie, ale w…
Jeszcze przed paroma laty cukiernicy przygotowując ciasta listkujące nie zastanawiali się zbytnio nad tym, czy używana przez nich margaryna zawiera…
O szwedzkich piecach rozmawiamy z Adamem Nurkowskim, szefem firmy Nurkowski, która jest polskim dystrybutorem marki Revent. Bake & Sweet: Piece…
Mimo podwyżek cen pieczywa jest ryzyko, że niezbyt wysokie marże producentów ulegną dalszemu obniżeniu, stawiając część firm na granicy opłacalności…
Dobiegł końca proces sądowy w sprawie cukiernika z Irlandii Północnej, który przed trzema laty odmówił przygotowania tortu weselnego na ślub…
Podczas świat na polskich stołach nie może zabraknąć tradycyjnych wypieków wzbogaconych o smaki i aromaty charakterystycznych przypraw. Sztuka korzystania z…
Pod koniec maja 2018 roku w Krakowie zorganizowano pierwsze Święto Obwarzanka. Producenci tego tradycyjnego wypieku oferowali go przez dwa dni…